Santoral

18/11/2022

Dedicació de la Catedral de Barcelona

Prescindint dels vestigis arqueològics de la basílica paleocristiana de Barcelona, la Catedral apareix citada amb el títol de la Santa Creu l'any 599. Reconstruïda després de la Reconquesta, l'any 877 recollia les relíquies de santa Eulàlia i rebia el títol d'església de la Santa Creu i Santa Eulàlia. La destrucció, en la invasió d'al-Mansur, va motivar l'edificació del temple romànic, consagrat el 18 de novembre de 1058. La construcció de la catedral gòtica va ser iniciada el 1298 i va durar, pràcticament, cent cinquanta anys, la façana és del segle XIX i el cimbori es va acabar el 1913.

Sant Romà d'Antioquia Màrtir

Diaca de Cesària, va sofrir martiri l'any 303 a Antioquia. Segons el Martirologi Romà, a conseqüència del decret de persecució donat en nom dels Augustos i dels Cesaris, van tremolar molts cristians de la capital de Síria. Romà, que era a la saó diaca de Cesària i que aleshores era allí, els va reunir i els va animar a perseverar i a mantenir-se constants en la seva fe. Les autoritats romanes, durant els dies de la pasqua dels cristians, el van condemnar a morir cremat, i Gal•leri mateix va assistir a l'execució. Una pluja sobtada va apagar la foguera, per la qual cosa el màrtir, rient, va preguntar on era el foc. Això li va merèixer que li tallessin la llengua. La seva execució va ser ajornada, i durant tot el temps que va passar i fins que el van executar a la presó d'Antioquia, va continuar parlant miraculosament, tant que van demanar explicacions al metge que la hi va amputar, i aquest la va poder mostrar, ja que l'havia desada com a relíquia.

Dedicació de les basíliques de St. Pere i St. Pau

Ja en el segle XII, en la basílica de Sant Pere del Vaticà i en la de Sant Pau Extramurs se celebraven els aniversaris de llurs dedicacions, fetes en el segle IV pels papes Silvestre i Sirici. Aquesta commemoració es va estendre després a tot el ritu romà. Així com el dia 5 d'agost, aniversari de Santa Maria la Major, era honorada la maternitat de la Verge Mare de Déu, avui són honorats els dos prínceps dels Apòstols.