Santoral

27/6/2030

Mare de Déu del Perpetu Socors

Pocs casos hi ha en la història de l'Església de difusió tan ràpida i universal d'una devoció mariana com és la del culte al famós quadre de Nostra Senyora del Perpetu Socors.
Era el dia 23 de juny de l'any 1867 quan, a l'església de pares redencionistes de Roma, el degà del Capítol Vaticà, patriarca de Constantinoble (després cardenal), començava la cerimònia de coronació de la imatge de Nostra Senyora del Perpetu Socors. Anteriorment, el dia 12 de maig del mateix any, els capitulars havien aprovat per unanimitat el projecte de coronació, declarant amb públic decret que l'esmentat quadre reunia totes les condicions per a tal honor: culte antic -de més de tres segles- i fama de molt miraculós. Es va assenyalar per a la litúrgica commemoració d'aquella festa el diumenge que precedeix la Nativitat de Sant Joan Baptista. Avui se celebra traslladada al 27 de juny en el calendari universal de l'Església.
Els papes han tingut sempre una devoció particular pel quadre de Nostra Senyora del Perpetu Socors. Pius IX el va regalar als catòlics de Zitomir (Rússia), que li demanaren una de les Verges més venerades a Roma. Lleó XIII els el va donar als missioners de l'Assumpció que partien cap a Bulgària. Sant Pius X el va regalar a l'emperadriu abissínia Taitú.
Benet XV el tenia sobre el seu tron. Per al 50 aniversari de l'exposició al culte del prodigiós quadre va fer encunyar una medalla commemorativa amb el seu bust i la imatge del Perpetu Socors. Pius XI el va posar a l'escut de la missió pontifícia per socórrer els nens famolencs de Rússia. Avui se'l considera com a símbol d'unió entre l'Església romana i les Esglésies orientals dissidents.
No n'hi ha prou amb la distància remota dels pobles per limitar la seva devoció. A començaments de segle uns missioners austríacs, en missió, van portar el quadre des de Moscou a Vladivostok. A Àfrica el presenten al culte els missioners de l'Alt Níger (francesos), del Congo (belgues), d'Àfrica del Sud (anglesos). Set catedrals d'Austràlia i Nova Zelanda celebren la Novena Perpètua. A Newcastle (Oceania) cinc estacions radiofòniques comercials transmeten la Novena Perpètua. El 1948 el pare Henry, oblat de Maria Immaculada, portava el quadre al Pol Nord, a la península de Boothia.
En resum, aquesta devoció té un marcat caràcter universalista, amb un fruit abundant de conversions.