Santoral

5/8/2027

Dedicació de la basílica de Santa Maria la Major Mare de Déu de les Neus

Els llibres litúrgics actuals titulen a aquesta festa com a “Dedicació de la Basílica de Santa Maria”. I diuen d'ella una cosa que sintetitza la història i llegenda que recordarem: "Després del Concili d'Efes (431) en el qual la Mare de Jesús va ser proclamada Mare de Déu, el papa Sixt III (432-440) va erigir a Roma, sobre el mont Esquilí, una Basílica dedicada a la Santa Mare de Déu, basílica que va ser anomenada més tard Santa Maria la Major. És l'Església més antiga dedicada a Occident a la Verge Maria".
El breviari anterior a la reforma litúrgica esplicava amb més deteniment la història d'aquesta festivitat: En temps del papa Liberi, a mitjan segle IV, vivia a Roma una família noble i molt rica. Un dia els dos esposos van recórrer a la Verge Maria suplicant-li que els inspirés la millor manera de fer ús de les seves riqueses. En somnis, i separadament, se'ls va manifestar la Verge Maria indicant-los que era el seu desig que aixequessin un temple en el seu honor al lloc que ella els indiqués. Era la nit del 4 al 5 d'agost en una Roma que és summament calorosa durant aquest temps. L'havien d'edificar sobre el mont Esquilí, en aquella zona on aparegués tot nevat.
Els dos esposos anaren a comptar la visió al papa. Ell havia tingut la mateixa visió. El papa va organitzar una processó i tots es dirigiren cantant himnes cap al lloc indicat. En arribar allà tots queden admirats en contemplar que un gran tros de muntanya apareixia delimitada per la neu. El poble canta d'alegria i allà, al cor de Roma, aixequen una magnífica basílica en honor de Santa Maria, que dedicarien quatre anys després. Així sorgeix l'advocació de Nostra Senyora de les Neus, Santa Maria del Pessebre o Santa Maria La Major, Basílica Liberiana, etc... com se l'anomena.
Aquesta basílica és una de les quatre més grans de Roma i una de les més belles i més visitades. Murillo va immortalitzar aquest relat amb un quadre, on apareix el matrimoni comptant al papa la visió i al fons es contempla la processó de tot el poble romà i el camp nevat.
En aquest temple es conserva la part més gran del bressol de Betlem, i la Nit de Nadal, sol celebrar l'Eucaristia a la basílica el Papa, que és alhora el Bisbe de Roma. Gairebé tots els quadres de la Basílica fan al·lusió a diversos misteris de la Verge Maria: Anunciació, Visitació, Maria amb el Nen, Adoració dels Reis, fugida a Egipte.