Santoral

20/2/2023

Beata Jacinta de Jesús Marto Vident de Fàtima

Va néixer a Aljustrel (Portugal) el dia 11 de març de 1910, i va morir el 20 de febrer de 1920, després d'una llarga i dolorosa malaltia, oferint tots els seus sofriments per a la conversió dels pecadors, per la pau del món i pel Sant Pare. Junt amb el seu germà Francisco i la seva cosina Lucía va ser testimoni de les aparicions de la Mare de Déu a Fátima. El procés de beatificació dels dos hermanos Francisco i Jacinta Marto, després de les primeres diligències fetes el 1945 va ser iniciat el 1952 i va conclòs el 1979. El 15 de febrer de 1988 va ser lliurada al sant padre Joan Pau II i a la Congregació per a la Causa dels Sants, la documentació final que va contribuir que el Sant Pare els proclamés beats l'any 2000.

Sant Eleuteri de Tournay Bisbe

L'incendi que va destruir la catedral de Tournai el 1902, va consumir també les relíquies de sant Eleuteri, primer bisbe de la ciutat, i tots els documents antics sobre el sant. Molt poc és el que sabem d'ell, encara que existeixen moltes llegendes sobre la seva vida i de la seva mort. S'explica que Eleuteri va néixer a Tournai, de pares cristians, i que pertanyia a una família convertida des de temps enrere per sant Pius. Va ser consagrat bisbe l'any 486. Es diu que era un gran predicador i que va convertir molts francs de la seva diòcesi. Es va oposar també vigorosament a certs heretges que negaven el misteri de l'Encarnació. Atacat per alguns d'ells en sortir de la seva església, després de celebrar missa, va morir cinc dies més tard, a causa de les ferides que havia rebut al cap. Se li atribueixen algunes llegendes que comporten miracles.

Beat Maurici Proeta

Els primers anys del s. XVI va entrar al convent augustinià de Santa Magdalena de Castelló d'Empúries, d'on va anar a Barcelona i a Lleida per completar els estudis. Es va doctorar a Tolosa (Llenguadoc). Es va dedicar a la predicació a Catalunya i en especial a Alger i Tunis. L'any 1546, de retorn al seu país, va morir a Mallorca, on havia anat de pas. Venerat com a beat, és patró dels tintorers.