Santoral

19/12/2022

Sant Francesc Xavier Mau i quatre companys Màrtirs a Tonkin (Vietnam)

Eren pobres llauradors i artesans del camp vietnamita. Una missió dominicana s'havia establert al seu poble, i s'havien pres seriosament les promeses fetes en el seu baptisme. Agustí Moï; Esteve Vinh i Tomàs Dé havien entrat en el Tercer Orde de Sant Domènec. Domènec Uy i Francesc Xavier Mau s'encarregaven de la catequesi a la missió. Va venir el temps de la persecució ordenada per l'emperador Minh Mang. Se'ls va detenir i se'ls va ordenar trepitjar el crucifix i les santes imatges, però s'hi van negar. Presoners durant un any, no van deixar passar l'ocasió d'evangelitzar els presoners de dret comú que compartien cel·la amb ells. Van morir per estrangulació.

Sant Nemesi Màrtir

Detingut com a culpable de robatori, va provar la seva innocència i ja estava a punt de ser posat en llibertat, però va ser immediatament acusat de nou com a cristià durant la persecució de Deci i va confessar generosament aquesta fe, de la qual se l'acusava com d'un crim. Va ser condemnat a ser cremat amb uns malfactors. Va considerar una joia acabar la seva vida com el seu diví Mestre enmig de malfactors.

Santa Eva Mare dels humans

És la mare del gènere humà, per la qual cosa ocupa un lloc molt important en els llibres sagrats on trobem els fonaments de la nostra cultura. A l'inici de la humanitat havia de quedar explicat el nostre present. Per això la Bíblia ens presenta una primera dona, Eva, que és el punt de partença de la dona d'avui. Punt de partença d'una humanitat que va amb força cap endavant, i en la qual la dona està recuperant el terreny perdut.