Santoral

27/10/2022

Sant Evarist Papa

Va néixer cap als anys 60, de família jueva assentada en terres gregues. Va rebre educació jueva. No es coneixen dades de la seva conversió al cristianisme, però se sap que a Roma era un prevere molt estimats pels fidels, i que ple de zel, va elebar el nivell de la comunitat de cristians de la ciutat. Era docte en la predicació i humil en el servei. Quan va morir el papa Anaclet, successor de Clement, tothom va pensar en Evarist com a successor seu. Va ser el quart Papa que va succeir Pere.
Va atendre amb molta cura les necessitats dels fidels. Va defensar la veritable fe contra els errors gnòstics. Va establir normes referents a la consagració i al treball pastoral dels bisbes i dels diaques. Va manar la celebració pública dels matrimonis, etc.
Va morir màrtir en temps de l'emperador Trajà, cap a l'any 117.

Sant Frumenci, Bisbe

Originari de l'Índia, va ser portat com a esclau a Egipte. Sant Atanasi d'Alexandria el va ordenar bisbe. És considerat l'apòstol d'Etiòpia.

Sants Vicenç, Sabina i Cristeta Màrtirs

Vicenç, Sabina i Cristeta són germans. Han nascut i viuen a Talavera (Toledo). Vicenç és el gran, i després de la defunció dels pares, fa de cap de família.
A Vicenç el condemnen a mort per la seva pertinaç perseverança en la fe cristiana. El tanquen a la presó i, durant l'espera que es compleixi sentència, el visiten els seus dos germans, que, entre plors i confirmant-li la seva decisió de ser fidels a Jesucrist, li suggereixen la possibilitat d'una fugida amb la finalitat que, sense pares que els tutelin, segueixi sent ell el seu suport i valedor. L'escapada es realitza, però els soldats romans els troben a Àvila, on tots tres són martiritzats l'any 304.