Santoral

07/07/2022

Sant Ot bisbe d'Urgell 1122

Sant Ot, bisbe d'Urgell, era fill dels comtes de Pallars Sobirà, Artau I i Llúcia. De primer els pares el van dedicar a les lletres, després va canviar els llibres per les armes durant algun temps. Fou ordenat sacerdot pel bisbe d'Urgell Guillem Arnau de Montferrer (1092-1095). Segons la documentació, consta que l'any 1087 era ardiaca de la Seu d'Urgell i és esmentat com a bisbe electe d'Urgell l'any 1095, quan el seu antecessor encara tenia el càrrec episcopal. S'ha de pensar que obtingué el beneplàcit del bisbe sortint i de la comunitat canonical urgellenca. Pel que es desprèn dels documents, hom creu que fou nomenat bisbe l'any 1097, ja que en un document del 28 de maig d'aquest any se l'esmenta com novi electi episcopi i el 23 d'octubre ja se l'anomena urgellensis sedis episcopo.
Sant Ot d'Urgell intentà mantenir un equilibri de poders tant a nivell polític com eclesiàstic, dels quals destaquen les convinences amb els comtes Pere Ramon I de Pallars Jussà i Ermengol V d'Urgell. Durant el seu pontificat consagrà diverses esglésies i promogué la construcció d'altres, entre les quals sobresurt la catedral d'Urgell. Es conserva la carta amb què es va dirigir als seus fidels, atorgant abundoses indulgències a tots els qui amb llurs donatius anuals contribuissin a refer la catedral "quasi esberlada" ("pene fracta"). L'any1098, a instàncies d'Ot, el papa Urbà II confirmà els béns i el territori del bisbat d'Urgell.
Moria el 7 de juliols de 1122 i el seu successor, Pere Berenguer, en demanava la canonització. És el patró de la Seu d'Urgell.