Santoral

17/8/2021

Sant Jacint Odrowaz de Polonia Prevere

Jacint, fill dels comtes de Konskie, havia nascut al castell de Lanka, fortalesa que domina la vila polonesa de Gross-Stein. Durant la infantesa va conèixer la vida cortesana. De més gran va estudiar arts a Praga, dret a Bolonya i teologia a París. De seguida va ser nomenat canonge de Cracòvia.
El 1220 arriba a Roma acompanyant el seu oncle, el bisbe de Cracòvia, el seu germà i dos preveres més. Allí van tenir un encontre afortunat amb Domènec de Guzmán. No hi havia dominics que parlessin polonès, però molt aviat n'hi va haver quatre: els dos nebots del cardenal i els seus joves amics. Els quatre novicis eren ja sacerdots; per això el seu noviciat va ser ben curt. N'hi va haver prou amb uns mesos perquè el mestre de l'Orde els ensenyés tot allò que necessitaven. Ell els va transmetre el seu esperit i els seus desigs i, de seguida, els va enviar una altra vegada a les seves terres "a predicar i fer convents".
Les normes eren molt senzilles. Es tractava només de lloar Déu, de repartir les seves benediccions entre els homes i de predicar-los la veritat cristiana. El petit grup sortit de Roma es va anar escampant. De tots ells només Jacint arribarà a Cracòvia. Era el dia de Tots Sants de 1222.
Jacint va fundar un convent en una casa de fusta; però molt aviat el rei i el bisbe li van fer grans donatius i un any més tard prenia possessió a la ciutat d'una gran església amb un esplèndid claustre. Aquest convent seria el bressol dels predicadors del nord d'Europa. Des de Polònia va començar la seva predicació.
Primer Prússia, on la seva predicació va quedar assegurada fundant diversos convents. Després es va dirigir cap a Rússia. I va arribar a Kíev. Després d'un miracle, Jacint i els seus companys són els primers frares occidentals que funden un convent en Rússia.
Però la tardor de 1240 marxa cap a Europa l'exèrcit tàrtar de Batou, fill de Gengis-Kan. Envaeixen Rússia, Hongria, Polònia i arriben fins a les fronteres d'Àustria. El sant ha de marxar de Kíev amb els altres religiosos i de tornada va visitant els convents fundats.
La llegenda fa al sant fundador de convents a Noruega, Suècia, Finlàndia, Escòcia, Islàndia, Bulgària, Hongria... No tenim suficients dades històriques per assegurar que fos així, però on ell no hi va arribar hi arribaren els seus seguidors.
Tornat a Cracòvia, moria el 15 d'agost de 1257, festa de l'Assumpció de Nostra Senyora. Deixava trenta convents a Polònia amb prop de 400 frares i mitja Europa sembrada de noves fundacions. Sant Jacint és el patró nacional de Polònia.