Santoral

19/7/2021

Sant Arseni Monjo

Arseni significa fort, valerós, valent. Sant Arseni va ser un dels monjos més famosos de l'antiguitat. Dites i refranys seus van ser molt estimats i estesos. La gent feia viatges de setmanes i mesos per tal de consultar-lo i sentir els seus consells.
Descendent d'una família senatorial de Roma, es va consagrar des de molt petit a l'estat eclesiàstic. Teodosi el Gran li va confiar l'educació dels seus dos fills, per recomanació del papa Damas. Durant deu anys va estar al palau imperial tractant d'educar els dos fills de l'emperador, Arcadi i Honori. Però es va adonar que un era massa atrevit i l'altre massa apocat, i desil·lusionat d'aquest fracàs com a educador dels dos futurs emperadors va decidir dedicar-se a una altra tasca que fos de major utilitat per a la seva santificació i salvació.
Un dia, en mig d'una gran crisi espiritual, quan demanava a Déu que il·luminés el camí que havia de seguir per santificar-se, va sentir una veu que li deia: "Arseni, fuig de la companyia dels homes i seràs salvat". Llavors va anar-se'n al desert a pregar i a fer penitència.
Sant Arseni es va fer famós per les seves penitències extraordinàries. Amb freqüència passava tota la nit en oració. Els dissabtes al capvespre començava a resar de genolls amb els braços en creu i restava així fins que queia desmaiat a terra. Tenia 40 anys quan va abandonar el palau imperial, on tenia totes les comoditats, per anar-se'n al desert, en una comunitat de monjos, on faltava de tot. Des dels 40 fins als 95 anys va estar pregant, dejunant i fent penitència al desert, per la conversió dels pecadors, la propagació de la fe i el perdó dels propis pecats. Moria l'any 449.