Santoral

12/12/2021

Mare de Déu de Guadalupe de Mèxic

La tradició explica que la Mare de Déu, el desembre de 1531, es va aparèixer a l'indi Juan Diego Cuauhtlatoatzin a la falda del turó Tepeyac (Mèxic), i li va demanar que construïssin una església en aquell lloc. El bisbe del lloc, el franciscà Juan de Zumárraga no se'l creia, i li va demanar una prova d'aquelles aparicions, i la Mare de Déu li va dir que pugés dalt del turó i collís les flors que hi trobés. El mes de desembre no era temps de florida, i menys en aquell lloc, que era molt àrid, però quan va arribar a dalt va quedar admirat del verger que hi va trobar, va collir totes les flors que van cabre en la seva «tilma» (mena de manta que els homes de camp portaven nuada a l'espatlla), i les va portar a la Mare de Déu, la qual li va dir que aquell era el senyal que havia de portar al bisbe. Quan va obrir la manta per ensenyar la prova al bisbe, les flors van deixar gravada la imatge de la Mare de Déu tal com ell l'havia vista a la seva «tilma». Així va ser com el van creure i van fer edificar l'ermita. La manta amb la imatge gravada és la que es venera en el santuari de Guadalupe de Mèxic.

Sant Espiridó Bisbe

Va néixer a Xipre, i en aquesta illa va passar tota la seva vida en servei a l'Església. Venia d'una família d'agricultors, i va restar simple i humil fins al final de la seva vida. Es va casar jove i va tenir una filla, Irene, però en morir la seva esposa, es va dedicar completament al servei de Déu. A causa de la seva fe, del seu amor a Jesús i del seu respecte a l'Església va ser escollit bisbe de Tremitunte de Xipre, i fins i tot essent bisbe no va canviar el seu simple estil de vida. Es preocupava molt i ajudava els pobres. El Senyor li va donar el do d'obrar grans miracles. Pel poder de Déu va fer que plogués durant una sequera, va ressuscitar morts, va guarir l'emperador Constanci d'una greu malaltia, preveia esdeveniments futurs i veia els secrets del cor humà. Va convertir moltes persones a la fe veritable. Va estar present en el primer concili ecumènic celebrat a Nicea el 325 dC, i mitjançant les seves clares i senzilles exposicions de la fe i els seus miracles va fer tornar molts heretges a l'ortodòxia. Va morir el 350 dC. Les seves relíquies reposen a l'illa de Kerkira.

Santa Joana Francesca de Chantal Religiosa

Va néixer a Dijon (França) l'any 1572. Casada amb el noble francès Chantal, va ser mare de sis fills que va educar molt cristianament. Després de la mort del seu marit, va emprendre, sota la direcció de sant Francesc de Sales, una vida de perfecció i es va distingir per les obres de misericòrdia amb els pobres i malalts sobretot. Va fundar l'Institut de la Visitació, que ella mateixa va dirigir amb saviesa.