Santoral

02/10/2021

Mare de Déu de l'Acadèmia o Verge Blanca Patrona de Lleida

El 12 d'octubre de 1862 es va fundar a Lleida l'Acadèmia Mariana, la finalitat de la qual era honorar la Mare de Déu i divulgar les seves excel·lències i glòries mitjançant la literatura i les belles arts.
L'any 1865, per intercessió de Maria, la ciutat de Lleida va quedar neta de còlera, i això va motivar que els socis de l'Acadèmia Mariana duguessin a terme, el 4 de febrer de 1866, una solemne acció de gràcies.
L'Acadèmia volia una imatge de la seva patrona, la Immaculada Concepció de Maria, que presidís les festes religioses i literàries, i volien que fos una veritable obra d'art. Un taller barceloní va tallar la imatge de la Mare de Déu de l'Acadèmia amb fusta de til·ler, a imitació del marbre blanc, raó per la qual la figura va rebre el sobrenom de Verge Blanca.
El 5 de gener de 1946, el papa Pius XII, mitjançant un breu especial, va proclamar la Verge Blanca de l'Acadèmia patrona de la ciutat de Lleida a perpetuïtat.

Àngels de la Guarda

Al costat dels tres arcàngels venerats el 29 de setembre, la Bíblia presenta una multitud d'àngels, amb la doble missió de contemplar la faç de Déu i d'assegurar als homes una presència fraternal. La memòria d'avui té el seu principi en una celebració del segle XV a València.

Sant Antoni Chevrier