Santoral

12/04/2021

Santa Teresa dels Andes

Joana Fernández Solar o Teresa de Jesús (nom de religiosa), aquest és el nom de l'anomenada santa Teresa dels Andes per distingir-la de les altres Tereses —la d'Àvila i la de Lisieux. D'ascendència espanyola, el seu avi patern era d'un poble de la Rioja.

El seu pare es va traslladar a viure a Xile i es va casar amb una dona benestant del país.

Va néixer rodejada de benestar, però de ben petita va manifestar la seva devoció. En el seu diari ella divideix la seva vida en dos períodes. Des de l'ús de raó fins a la primera comunió, i des de la primera comunió fins a la seva mort. Enamorada de Crist, als 15 anys manifesta la seva voluntat d'entrar al Carmel, cosa que no aconsegueix fins als 18 anys amb permís dels seu pare. Al poc temps de ser-hi contrau el tifus i el seu desenllaç és mortal. Mor abans de complir els vint anys, sent encara novícia del Carmel dels Andes.

La seva fama de santedat va fer que s'obrís el seu procés, i va ser canonitzada pel papa Joan Pau II el dia 21 de març de 1993. Des d'aleshores es la santa més popular de la república de Xile.

Sant Juli I Papa

Era d'origen romà. Va ser elegit Papa el 6 de febrer de l'any 337. Va fer tornar el Papat a la veritable significació, que havia perdut durant el regnat de l'emperador Constantí el Gran. El seu pontificat es va caracteritzar per la defensa de l'ortodòxia catòlica davant les impugnacions i tergiversacions dels arrians, i per la protecció decidida de sant Atanasi, víctima de tota mena de vexacions i calúmnies per part d'aquests, per ser considerat com la columna més ferma de la fe de Nicea. Juli va demostrar en tot això un tremp extraordinari, fruit de la fermesa elevada del seu esperit i de l'intens amor que sentia per l'Església i per la veritat. La virtut, fortalesa i clara visió de les coses del papa Juli van ser la causa decisiva del predomini que va anar adquirint l'ortodòxia romana i la fe de Nicea. Gràcies a la constància d'aquest Papa en defensa de la fe, aviat va ser inclòs en el catàleg de sants cristians.