Santoral

28/01/2021

Sant Tomàs d'Aquino Prevere i Doctor

Va néixer cap a l'any 1225, de la família comtal d'Aquino. Va cursar estudis primerament al monestir de Montecassino i més tard a Nàpols. Al divuit anys va ingressar a l'orde Dominicà i va completar el seus estudis a París i a Colònia, sota el mestratge de sant Albert el Gran. Va escriure molt, amb erudició, i va ensenyar filosofia i teologia amb excepcional competència. Va morir a Fossanova el dia 7 de març de 1274, mentre anava cap al concili de Lió. Se celebra la seva memòria el dia 28 de gener, aniversari del trasllat del seu cos a Tolosa de Llenguadoc, l'any 1369.

Sant Valeri Bisbe

Bisbe de Saragossa, va firmar les actes del concili d'Elvira que es va reunir un dels primers anys del segle IV. La llegenda l'uneix al diaca sant Vicenç. Diuen que va morir a Anet (França) l'any 315, desterrat per causa de la fe. Les seves relíquies són venerades a Roda d'Isàbena.

Sant Amadeu de Lausanna Bisbe

Deixeble directe de sant Bernat, va guiar cinc anys els cistercencs d'Hautecombe abans d'ocupar la seu de Lausanna. Es va lliurar a l'educació de la joventut i a la formació d'un clergat pietós. Són conegudes les seves vuit homilies marianes.