Santoral

02/01/2021

Sant Basili el Gran i sant Gregori Nazianzè Bisbes i doctors de l'Església

Basili va néixer d'una família cristiana l'any 330, a Cesarea de la Capadòcia. Després d'una bona formació literària i vida exemplar, va començar la vida eremítica. L'any 370 va ser designat bisbe de la seva ciutat. Va lluitar contra els arrians; va escriure egrègiament; va compondre les regles monàstiques que encara avui perduren, observades per molts monjos orientals; va ajudar molt els necessitats. Va morir el dia 1 de gener de l'any 379.
Gregori va néixer el mateix any 330 a prop de Nazianzi. Va emprendre molts viatges per a estudiar. Va seguir el seu amic Basili en la vida eremítica, però va ser ordenat sacerdot i bisbe. L'any 381 va ser elegit per a la seu de Constantinoble, però, a causa de les divisions en la seva Església, es va retirar a Nazianzi, on va morir el 25 de gener de 389 o 390. És anomenat «el teòleg» per la seva doctrina exímia i la seva eloqüència.

Sant Macari d'Alexandria Prevere

Antic marxant de fruita, als quaranta anys es va retirar al desert de les Cel·les, al Baix Egipte, on va exercir una gran influència sobre els anacoretes. Va morir vers el 408.