Santoral

03/10/2020

Sant Francesc de Borja

Virrei de Catalunya i pare de vuit fills, va fundar a Gandia, la seva ciutat natal, la primera escola dels jesuïtes. Sense perdre la influència damunt la cort, va ingressar un cop vidu a la Companyia de Jesús, de la qual va ser el tercer general, i li va donar una gran expansió a Europa i als països de missió. Va morir a Roma el 1572.

Sant Gerard

Va néixer a Staves, comtat de Namur, a finals del segle IX, i va morir a Brogne o Saint-Gérard, el 3 d'octubre del 959. El jove Gerard, com la major part dels homes de la seva categoria, en un principi va fer la carrera de les armes. La devoció que professava malgrat trobar-se entre les distraccions del campament era digna d'admiració.
Aclaparat per l'edat i les malalties, va posar vicaris o abats en el seu lloc en diferents abadies que tenia al seu càrrec, i es va retirar al de Brogne. Encara va tenir coratge per fer un viatge a Roma amb la finalitat d'obtenir una butlla que confirmés els privilegis de l'anomenada abadia. Al seu retorn va realitzar una visita final a totes les comunitats que havia reorganitzat. El seu cos encara es conserva a Brogne, ara anomenada Saint-Gérard.